FŐMENÜ

Országos horgászrend előírásai

A 2014. január 1-jén hatályba lépett VM (Vidékfejlesztési Minisztérium) rendelet alapján.

A tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek. Ha az első nap szombatra, vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Amennyiben a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra, vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.

A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a fenti táblázat szerint napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos.

A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg fogható ki.

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Az új rendelet megtiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását és a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról.

Eltérések az országos horgászrend előírásaitól az egyesület zárt vizein

November 1-től március 1-ig víz- és halvédelmi okok miatt minden fajta etetőanyag használata tilos és etetőkosár sem lehet a felszerelésen, csak horog és ólom. Etetőanyag a vízparton és a gépkocsiban sem lehet.

Amur
Mennyiségi korlátozás: felnőtteknek heti 2 db, ifiknek heti 1 db,
Méretkorlátozás: 60 cm (Kivétel Fábián-tó és Mosoni-Duna)

Ponty
Mennyiségi korlátozás: felnőtteknek napi 2 db, heti 6 db, évi 30 db; ifiknek napi 1 db, heti 3 db, évi 15 db
(A maximált mennyiség kifogása után új területi jegy kiváltása szükséges)

Compó
Méretkorlátozás: 30 cm a lébényi Rabi-tavon és az ikrényi Holt-Rábán